Metoda Allen Carr

Metoda Allen Carr pentru a scăpa de fumat

Metoda Allen Carr Easyway constă în sesiuni de terapie anti-fumat, de grup sau individuale, care ajută fumătorul să ia decizia cu care s-a luptat ani de zile: aceea de a stinge ultima țigară. Fără regrete, cu emoții firești și înțelese și totodată privind încrezător către viitor. Asta pentru că metoda Allen Carr se bazează pe argumente logice și de bun simț, prin intermediul cărora se schimbă perspectiva asupra fumtului, pe care nu-l mai percepem prin filtrul iluziei, ci așa cum este în realitate. Nu vorbim despre orori, nu vorbim despre motivele pentru care îți dorești să te lași de fumat, ci atacăm tocmai acele motive din pricina cărora fumezi (ex.: fumez ca să mă concentrez, ca să mă calmez, ca să mă recompensez etc.).

Mai trebuie să știi că metoda Allen Carr funcționează pentru orice fumător, indiferent dacă are la activ 2 ani de fumat sau 30, chiar dacă fumează o țigară pe zi sau 5 pachete, cum era cazul celui care a conceput această metodă – Allen Carr.

Cum?

Înlăturând temerile care-i țin captivi pe fumători: Cum aș putea sărbători o reușită, fără țigări? Cum să ies în oraș fără să fumez? Ce fac cu mâinile? Cum mă mai calmez fără tutun? Cum să depășesc un moment greu fără țigări?

Metoda Allen Carr anulează toate aceste spaime și conferă încredere, astfel încât cei care vin în terapie pleacă la final simțindu-se eliberați, susținuți și pregătiți pentru acest proces de transformare.

Și cu sevrajul cum ramane?

Unul dintre primele mituri demolate în sesiune este cel al sevrajului fizic, de care se tem atât de mulți fumători. În realitate, fiecare fumător trece prin sevraj zi de zi, fără să știe. Simptomele sunt atât de ușoare, încât mulți fumători nici nu-și dau seama că sunt dependenți.

Ceea ce „se simte” atunci când oamenii încearcă să se lase de fumat folosind adjuvanți nicotinici, medicamente sau pur și simplu propria lor voință, este frustrarea cauzată de iluzia renunțării la un sprijin, la un prieten drag.

Prin abordarea sa complet diferită, metoda Allen Carr îți oferă starea mentală adecvată pentru a te simți pur și simplu eliberat.

Ce nu folosim în procesul de vindecare

  • adjuvanți nicotinici (plasturi sau gume cu nicotină, spray-uri nazale,inhalatoare, țigări electronice);
  • terapie de șoc (nu vă arătăm fotografii șocante, informații despre boli sau inducerea fricii de moarte);
  • medicamente;
  • țigări medicinale;
  • voință.

Apelăm doar la rațiune, logică și bun simț.

Aș vrea să mă las, dar mă tem că nu sunt pregătit. Cum știu când sunt suficient de motivat?

În realitate, fiecare fumator are o motivație ca să se lase de fumat. Problema e că aproape mereu apare ceva care se dovedește a fi mai puternic decât motivația în sine. Iar acel ceva este generat de teamă: teama ca viața va fi incompletă fără țigari, teama că evenimentele sociale nu vor mai fi la fel de plăcute fără țigări, că mereu îți va lipsi ceva, că nu vei mai putea face față stresului, că nu te vei mai putea concentra, că nu vei mai putea depăși situațiile dificile din viață etc.

Deși sunt de înțeles, aceste spaime pot fi înlăturate complet. După sesiune, te vei simți mai relaxat și pur și simplu nu-ți vei mai dori să fumezi.
Nu ai nevoie decât de o minte deschisă și de câteva ore la dispoziție, ca să redevii nefumător.

Sunt o persoană cu o voință de fier în orice alt domeniu al vieții, însă când vine vorba de fumat, devin absolut neputincios. De ce?

Asta deoarece fumatul, contrar unei opinii larg răspândite, nu este un obicei de care să te dezveți, ci o dependență de drog. Mulți fumători cred că fumatul este un obicei, iar obiceiurile pot fi schimbate apelând la… voință. Unde mai pui ca sunt și multe motive ca s-o faci. Asa se face că atunci când iau taurul de coarne și încep procesul de renunțare la fumat, constată că resursele de voință le sunt insuficiente pentru încercarea la care sunt supuși.
Însă, daca înțelegi felul în care funcționează resorturile fumatului, elimini dorința din proces, moment în care totul devine ușor și plăcut.

Metoda funcționează și pentru cei care vapează țigări electronice sau folosesc device-uri care încălzesc tutunul?

DA. În sesiunile noastre, veți descoperi că nucleul întregii dependențe o reprezintă nicotina. De fapt, toate aceste dispozitive electronice continuă să utilizeze nicotina pentru a întreține dependența în consumatori, fapt care creează suita de simptome fizice și psihologice, aferente. Așadar, în urma sesiunilor noastre nu doar veți scăpa de fumat/vapat, ca mijloc de livrare în sine, ci veți scăpa de nevoia de a consuma nicotină, indiferent de maniera prin care aceasta ar intra în corp: prin țigări obișnuite, țigări electronice, dispozitive de tip „heat not burn”, tutun prizabil, masticabil etc.

De ce aș veni la o sesiune?

Există o asigurare de tip „succes sau primești toți banii înapoi”;

Rezultatul este imediat. Te lași de fumat pe loc și ai la dispoziție toate instrumentele ca să fii sigur că nu vei mai dori să fumezi niciodată. Există interacțiune – poți pune întrebari și primești răspunsul de la o persoană care a fost în situația ta și știe prin ce treci. Îți vor fi înlăturate cele mai mari temeri și îndoielile care, în trecut, te-au condus la a te reapuca de fumat. Poți profita de încă două sesiuni de suport, incluse în aceeași taxă. Foarte puțini au nevoie de ele, dar e bine să știi că dacă situația o cere, există o plasă de siguranță pe care poți conta.

Poți apela oricând la ajutorul terapeutului, după sesiune, în cazul în care ai nevoie de sprijin.

Ce presupune o sesiune?

Sesiunile Allen Carr se desfășoară într-o atmosfera prietenoasă și relaxată.

Terapeutul acreditat conduce sesiunea iar participanții au ocazia de a interacționa ori de cate ori doresc, fara însă a fi obligați să vorbească în fața întregului grup. Oferim periodic pauze de fumat. Spre final, încurajam participanții să-și fumeze ultima țigară și apoi sesiunea se încheie, oamenii plecând acasă nefumători.

Se face hipnoză?

Nu. La finalul fiecărei ședințe există o mică sesiune de relaxare (aproximativ 15 minute), în cadrul căreia se reiau cele mai importante informații din cadrul terapiei și se conferă o stare de bine, astfel încât participanții pleacă apoi cu o atitudine pozitivă.

Ce fac dacă am citit cartea și m-am reapucat?

Deseori la sesiuni participă oameni care au citit cartea lui Allen Carr. Unii au avut succes o anumită perioadă, dupa care s-au reapucat de fumat iar alții nu au reușit să se lase deloc. În orice caz, și unii și altii simt că metoda are totuși „acel ceva” care-i poate ajuta să se lase definitiv.

Uneori, anumite lucruri pur și simplu nu sunt pe deplin înțelese și asimilate. Alteori, unele elemente importante rămân neclare. Deși atât sesiunile, cât și cartea livrează practic un conținut bazat pe aceeași metodă (și deci liniile generale sunt ușor de recunoscut în timpul terapiei pentru cineva care a citit în prealabil cartea), sesiunile abordează subiectul renunțării la fumat într-o manieră interactivă și mult mai profundă decât orice alt suport (fie carte, audiobook sau DVD). Poți împărtăși din experiența ta și poti adresa întrebari legate de carte.

Am încercat cartea lui Allen Carr, dar mi s-a părut plictistoare. N-o să ma plictisesc la fel și dacă vin la o sesiune?

Nu. Efectul metodei Allen Carr’s Easyway se obține cel mai bine într-o sesiune. Totul se întâmplă pe loc, comunicarea este interactivă, în plus, ai ocazia de a adresa întrebari și de a dezbate împreună cu terapeutul lucrurile care sunt mai dificil de acceptat. Iar când sesiunea se încheie, știi că poți oricând să apelezi la sprijinul terapeutului.

Am citit cartea și m-am lăsat ușor. După o vreme, m-am reapucat, asa încât am recitit cartea. Numai că acum, cartea nu mai pare a avea același efect asupra mea. Mai are sens să vin la o sesiune?

Da. Pentru mulți e nevoie doar de o singură lectură a cărții pentru a se lăsa de fumat definitiv. Alții însă, au nevoie de puțin ajutor. Pe care îl pot primi în cadrul unei sesiuni. De altfel, sesiunile sunt modalitatea cea mai eficace de a intra în contact cu metoda Allen Carr’s Easyway.

În cazul unei cărți, nu avem de unde sa știm dacă mesajul s-a înțeles pe deplin. Însă, în timpul sesiunii, terapeutul are grijă să verifice la fiecare pas dacă există neînțelegeri sau confuzii, pe care le remediază atunci, pe loc. Poți adresa întrebări îi vei primi răspunsuri de la cineva care s-a lăsat de fumat tot prin metoda Allen Carr’s Easyway. În plus, nu ai nimic de pierdut venind la una dintre sesiunile noastre, datorită garanției unice Allen Carr – suntem pregătiți să-ți oferim toți banii înapoi dacă nu reușești să te lași de fumat, indiferent dacă ai citit cartea anterior sau nu.

Sunt un fumator înveterat. / Fumez doar ocazional. Ce mă fac?

Metoda Allen Carr’s Easyway funcționează pentru orice tip de fumător, fie înveterat, fie ocazional, indiferent dacă are „la activ” câteva luni de fumat sau zeci de ani de „experiență”. Și unul și celălalt au nevoie doar de o minte deschisă.

Trec printr-o perioadă stresantă acum. Poate ar fi mai bine să aștept un moment potrivit?

Nu există un moment „nepotrivit” ca să vii la o sesiune Allen Carr. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Unul dintre cele mai puternice mituri legate de fumat este acela conform căruia țigările te eliberează de stres.Î cadrul sesiunii, vom demonta acest mit și-ți vom demonstra că fumatul cauzează stres, nicidecum nu te ajută să-l controlezi. Vei vedea că din clipa în care te vei elibera, vei putea gestiona situațiile stresante mult mai bine.

Ma voi mai putea bucura de ocaziile sociale la fel de mult si dupa ce ma las de fumat?

Bineînțeles! Doar nu vei renunța la trăit! Te vei elibera de o dependență care te-a controlat încă de la primele fumuri. Gândește-te că toți nefumătorii se bucură să iasă în oraș, la un restaurant, să plece în vacanțe și la fel te vei bucura și tu. Iar acum crezi contrariul numai pentru că ai uitat cum era să fii nefumător.

Cei care se lasă de fumat cu metoda Allen Carr’s Easyway vin fumători și pleacă nefumători fericiți, fără a se simți privați de ceva. Dimpotrivă! Cu toții trăiesc sentimentul victoriei, știind că în sfârșit au scăpat de fumat și că cea mai mare dorință li s-a împlinit: S-AU ELIBERAT!

Mă voi îngrășa după ce mă las de fumat?

Aceasta este una dintre cele mai mari temeri ale fumătorilor, întrucat mulți oameni într-adevăr s-au îngrășat când s-au lăsat de fumat pe cont propriu, folosindu-se doar de propria voință. Trebuie înțeles că acest lucru s-a întamplat deoarece ei au simțit că fac un sacrificiu enorm dacă renunță la țigari. Acest sentiment de privare a dus la căutarea de alternative, care să funcționeze ca niște „recompense”. Mâncarea deseori lucreazâ ca un astfel de substitut.

Diferența dintre acești oameni și cei care se lasă de fumat prin metoda Allen Carr’s Easyway este că cei din urmă nu simt că sacrifica nimic. De pildă, când scapi de o gripă urâtă, nu cauți alta boală care s-o înlocuiască. Ar fi absurd!

Mulți chiar au slăbit dupa ce s-au lăsat de fumat cu metoda Allen Carr’s Easyway. Asta pentru că, în absența otrăvurilor, organismul a început să aibă mai multă energie iar oamenii și-au schimbat stilul de viață (au început să facă sport, sa investească în sănătate etc.).

Vei înțelege cum e construită capcana nicotinei și vei învăța să-ți reprogramezi mintea.