Un nou studiu clinic randomizat, condus de Centrul pentru Cercetarea Comportamentelor de Adicție (Centre for Addictive Behaviours Research – CABR) și desfășurat în cadrul universităților South Bank și St George’s din Londra, demonstreză că Metoda Allen Carr Easyway este o alternativă cu eficacitate cel puțin egală, dacă nu chiar sporită, la clasicele recomandări pentru oprirea fumatului, bazate pe substituții nicotinice (plasturi, gume cu nicotină, țigări electronice etc.), precum și la serviciul de consiliere 1-1, ambele tehnici fiind actualmente oferite de sistemul britanic de asigurări de sănătate (NHS), în cadrul standardului de calitate privind oprirea fumatului.
În condițiile studiului, la 6 luni distanță față de data stabilită pentru oprirea fumatului, metoda Allen Carr’s Easyway a dovedit o rată de succes de 19%, comparativ cu 15%, rată furnizată de serviciile de terapie antifumat oferite de NHS. Studiul a beneficiat de 620 de participanți, 310 fiind înscriși în programul Allen Carr Easyway, iar 310 în programul NHS. Reușita abstinenței a fost verificată prin măsurarea nivelului de monoxid de carbon în aerul expirat.
Rezultatele studiului arată viabilitatea metodei Allen Carr Easyway, ca practică terapeutică nemedicamentoasă, ce poate fi livrată în formule de lucru în grup, fiind totodată eficientă din punctul de vedere al costurilor, pentru contribuabilii către sistemele naționale de asigurări de sănătate.
Prof. Daniel Frings, echipa de cercetare:
“Aceste rezultate oferă sprijinul necesar pentru demonstrarea eficienței metodei Allen Carr’s Easyway, în privința opririi fumatului.”
Rezultate excelente și în studiul din Irlanda
Studiul condus de Centrul pentru Cercetarea Comportamentelor de Adicție stă mărturie asupra eficacității metodei Allen Carr Easyway, alături de un altul, supus recenziei experților, efectuat la solicitarea Guvernului Irlandez și publicat în ediția ‘Tobacco Control’ a British Medical Journal’s (Keogan S, Li S, Clancy L. Tob Control 2019;28:414–419.). Acesta a indicat faptul că metoda Easyway este aproape de două ori mai eficientă, comparativ cu serviciile de oprire a fumatului, furnizate de programul național irlandez, Quit.ie.
Prof. Luke Clancy, Director General Tobacco Free Research Institute Ireland (TFRI): “Allen Carr este un tratament folosit mult prea puțin și care poate contribui decisiv la atingerea scopurilor noastre, în ceea ce privește controlul eficient al tutunului.”
John Dicey, CEO Allen Carr’s Easyway:
“Este o zi de referință pentru noi, având acum la dispoziție nu unul, ci două studii clinice randomizate. Fără echivoc, având doar cuvintele ca mijloc terapeutică, și nu o pilulă, extract sau vreun plasture, evaluarea metodei noastre nu poate fi făcută în același mod și în aceleași condiții precum ar impune desfășurarea sa în mod normal, în centrele noastre. Dar chiar și așa, cu limitările impuse de cadrul cercetării, ne bucurăm de rezultatele obținute, care arată că metoda este cel puțin la fel de eficientă precum celelalte programe oferite la ora actuală, care se bazează pe produse nicotinice sau medicamentație. Sperăm ca în curând Easyway să devină o alternativă oferită în cadrul programelor naționale de sănătate.”
Prof. Sofia Ravara, Președinte „Group for the influential European Respiratory Society Tobacco Control Committee”, despre studiul din Irlanda: “L-am găsit extrem de util și sper să nu mai fie necesari încă 30 de ani pentru ca Allen Carr să fie validată drept o metodă eficientă de oprire a fumatului.”
Programul de sesiuni Allen Carr‘s Easyway to Stop Smoking nu implică folosirea de produse pe bază de nicotină și niciun alt fel de produs farmaceutic. În schimb, adresează motivele pentru care oamenii continuă să fumeze în ciuda tuturor informațiilor negative despre fumat, astfel încât perspectiva asupra consumului de tutun este schimbată, iar majoritatea persoanelor ajung nu doar să oprească fumatul, ci și să scape de dorința de a fuma.
Surse:
- Frings D, Albery IP, Moss AC, Brunger H, Burghela M, White S, and Wood KV (2020) Comparison of Allen Carr’s Easyway programme with a specialist behavioural and pharmacological smoking cessation support service: A randomised controlled trial. Addiction 115: doi: 10.1111/add.14897. Articol complet aici:
- https://www.imt.ie/news/smokers-twice-likely-quit-smoking-using-allen-carr-method-study-reveals-25-06-2019/
- https://doi.org/10.1136/bmj.j3936
- https://www.youtube.com/watch?v=_RzGEy_Fth4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3iW4tU8xQps8qRUmFS7H0MkePg1fvwimoIO9FZD_kOO8UKmszyl066M24