Allen Carr Easyway România și Fundația Crucea Albă lansează primul program de terapie anti-fumat, dedicat exclusiv gravidelor. Pe 30 mai, la sediul Fundației Crucea Albă, din strada Parâng, nr. 43, terapeutul Diana Vasiliu va prezenta programul de sesiuni, creat special pentru femeile însărcinate, care fumează. Participarea este gratuită.
De ce un program de renunțare la fumat, dedicat special femeilor gravide?
Sarcina, pe lângă emoțiile pozitive pe care le aduce, vine la pachet cu foarte mult stres: femeia trebuie să se îngrijească suplimentar, să fie monitorizată, se simte invadată (copilul, medicii, aparatele invazive), să fie atentă la sine, să se pregătească din toate punctele de vedere pentru cea mai mare schimbare din viața ei. În plus, din punct de vedere psihic, are loc și o regresie care transformă femeia în copil, necesitând suport, atenție și grijă de la cei din jur, în special femei (mamă, bunică, moașă, prietene, doula, diverse caregivers). În cazul fumătoarelor, la tot acest stres se adaugă cel al fumatului, care presupune:
– stresul sevrajului nicotinic – dependența de nicotină se manifestă exclusiv în plan psihic, spre deosebire de alte droguri care au un sevraj preponderent fizic, cu simptome precum: neliniște, anxietate, panică, nervozitate, scăderea atenției și a concentrării, gol interior care se cere umplut.
– stresul propriei învinovățiri – femeile știu că fumatul dăunează grav propriei sănătăți, dar și pe cea a fătului (poate nu știu exact afecțiunile pe care copilul le poate dobândi, dar știu că fumatul este deosebit de grav)
– stresul oprobriului public – atât nefumătorii, cât și fumătorii (și, totodată, fumătoarele!) judecă gravida atunci când o văd cu țigara în gură, care se simte atacată, jenată, vinovată.
Iată cum din toate aceste motive, vizitele la medic se pot rări, analizele nu se mai fac la timp, gravida preferând să nu știe ce se întâmplă, decât să afle o posibilă veste rea. În plus, raporturile cu familia și prietenii se înrăutățesc, femeia însărcinată simțindu-se observată, atacată și arătată cu degetul. În tot acest timp, o viață se conturează în pântecele ei. De aceea, una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o fumătoare gravidă este să scape de fumat și, pe cale de consecință, de tot acest coșmar inutil.
În aceeași idee, la evenimentul de prezentare este invitată Bogdana Dobre, blogger și mamă a trei copii, care le va oferi femeilor prezente perspectiva transformării din fumătoare (și mai ales, fostă fumătoare gravidă) în nefumătoare complet eliberată, în urma sesiunilor și terapiei Allen Carr.
De ce terapia de grup Allen Carr Easyway?
1. Grupul este alcătuit doar din gravide fumătoare, deci riscul oprobriului public, al întrebărilor retorice tip “dar tu nu te gândești la copilul tău?” este anulat.
2. Terapia Allen Carr nu vorbește despre motivele pentru care nu ar trebui să fumezi, ci ne concentrăm pe acele motive pentru care, totuși, fumăm. Deci eliminăm și autoînvinovățirea din peisaj.
3. Abordarea fiind complet diferită față de terapiile clasice, vom găsi adevăratele motivații, proprii mamei, pentru a scăpa de fumat, fără a mai face apel la argumentul suprem – copilul, care nu reprezintă în acel moment o motivație reală, ci doar o sursă de presiune.
4. Terapeutul care conduce sesiunea este o fostă fumătoare și a trecut și printr-o sarcină, așadar poate înțelege resorturile mentale specifice atât dependenței de nicotină, cât și cele specifice perioadei de sarcină.
5. Programul Allen Carr este singurul care oferă o Garanție tip “Succes sau banii înapoi”, așadar participantele nu au nimic de pierdut dacă aleg să intre în programul terapeutic.