Manifestul Coaliției ROMÂNIA RESPIRĂ

logo

logoAllen Carr Easyway Romania anunță susținerea demersului inițiat de doamna deputat Tamara Ciofu, de a modifica Legea 349/2002 și de a interzice total fumatul în spațiile publice închise și, totodată, promovează public amendamentele la această propunere legislativă, aduse de dna deputat Aurelia Cristea, care propune extinderea spațiilor fără fum. Redăm mai jos Manifestul Coaliției ”România Respiră”, la care ne-am raliat și noi, prin vocea terapeutului Diana Vasiliu.

Bucuresti, Martie 2015

Manifestul Coaliției ”România Respiră”

România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea faţă de fumul de tutun în spațiile publice astfel încât putem spune că am devenit un adevărat ”paradis” al consumului de tutun. Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români.  Principalele cauze de deces din Romania sunt reprezentate de boli datorate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, fata de 48% media Comunitatii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC).

Nu există absolut nici un dubiu că fumul de țigară este extrem de nociv, cauzând îmbolnăvirea și decesul prematur al celor care îl inhalează, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulţi şi copii.

Ne confruntăm, astfel, cu o situație care încalcă atât principiul constituțional al ocrotirii sănătății, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

Legislațiile țărilor europene prevăd deja măsuri stricte de interzicere a consumului de tutun în spațiile publice închise, inclusiv în ţări în care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar şi vecinii noştri unguri, bulgari, sârbi şi ucrainieni au interzis fumatul în aceste spații, demonstrând că şi această parte a Europei poate adopta măsuri ferme de protecţie a sănătăţii populaţiei proprii.

Legislația românească actuală în acest domeniu se remarcă atât printr-o redactare deficientă, cât și prin aplicare insuficientă. Prin acest efect conjugat s-a creat o situație în care o majoritate covârșitoare a populației – fumători și nefumători deopotrivă – trebuie fie să suporte efectul nociv al fumatului în spații destinate, de fapt, alimentației și relaxării, fie să nu aibă acces în astfel de spații. Astfel, este încălcat sistematic dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzut de art. 34 din Constituția României, în primul caz, iar în cel de-al doilea caz este încălcată libertatea de mișcare, prevăzută de art. 25 din Constituția României.

În condiţiile în care în România peste 73% dintre adulţi nu fumează şi o bună parte dintre ei suferă şi mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. ”Soluția” spațiilor diferite pentru fumători şi nefumători, complet nefuncțională în ultimii 7 ani, este expresia unei discriminări și a afectării drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României.

În consecință, având în vedere dispozițiile art. 34 din Constituția României, solicităm autorităților publice din România – Parlament, Guvern, Președinte:

– respectarea drepturilor constituţionale la sănătate, loc de muncă sănătos şi libertatea de mişcare prin asigurarea protecţiei celor expuși la fumul de țigară indiferent de statutul lor de fumători sau nefumători.

– eliminarea discriminării actuale în care comportamentul unui grup restrâns are prioritate în fața drepturilor legitime ale marii majorități și desființarea condiției de cetățeni de categoria a II-a, în care intră, de facto, nefumătorii precum și fumătorii care nu doresc să sufere consecințele fumului de țigară în spațiile publice.

–  adoptarea de urgență a unor prevederi legale prin care FUMATUL SĂ FIE INTERZIS ÎN TOATE SPAȚIILE PUBLICE ÎNCHISE, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, precum şi în locurile de joacă pentru copii şi spaţiile în care se practică sportul, indiferent dacă sunt în spaţii închise sau deschise.

Cerem Parlamentului, Guvernului și Președinției să sprijine acest demers de sănătate publică de o importanță vitală pentru viitorul nostru și al tinerei generații și să redăm împreună României imaginea „clară” pe care o merită!

 

Coaliția ”România Respiră”

Coaliția este formată din organizațiile menționate mai jos și toate celelalte organizații care aderă la acest manifest și își desfășoară activitatea în interesul cetățenilor României

Organizatie Reprezentant Semnatura
 

Societatea Română de Pneumologie

 

Prof. Dr. Florin Mihălțan

 

Fundația Română a Inimii

 

Conf. Dr. Ioan Mircea Coman

 

Societatea Română de Cardiologie

 

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu

 

 

 

 

Forumul Național de Prevenție

 

Prof. Dr. Dan Gaiță

 

 

 

 

 

Societatea Română de ATI Prof. Dr. Dorel Săndesc  
Fundația Pneuma Prof. Dr. Miron Bogdan
Forumul Tinerilor din România Radu Pietrariu  
Asociația Tinerii Uniți Aureliana Popa  
European Network for Smoking Prevention Cornel Radu-Loghin
Asociația Salvați Copiii    
Allen Carr EasyWay Romania Diana Vasiliu
Asociația Română pentru Promovarea Sănătății Mădălina – Elena Argăseală

 

Director executiv

 

 
Asociatia Mame pentru Mame Ana Măiţă
IREC Asociatia Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică Alina Loredana Dinicu
Fundaţia CRUCEA ALBĂ Sînziana Ioniţă Ciurez  
Asociaţia SAMAS (Programul de Sănătate pentru Mame şi Sugari) Dr. Marina Oţelea
Asociaţia Casiopeea Dr. Marina Oţelea
Clearpoint Communication Associates Ramona Brad  
Asociatia pentru Performanta Leaderilor in Educatie  
Asociația A.C.T.O.R. Eugenia BARBU
Asociația David Alexandru Daniela Sabadac  
Posted in : Uncategorized
Related Posts
1 Comment

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

64 + = 74

loading