În general, atunci când fumătorii îi întreabă pe psihologii care oferă asistență în programele naționale stop fumat dacă au fost ei înșiși fumători, răspunsul standard arată așa:
„De ce este important pentru dvs. dacă am fumat? Dacă dvs ați fi bolnav de tuberculoză, ar conta dacă medicul a avut sau nu tuberculoză ca să vă poată trata?”
Deși fumatul este, în esență, o boală, ea are o imensă componentă emoțională, psihologică. Motiv pentru care, este esențial pentru fumători să știe că cel care-i tratează a trecut prin acea experiență și știe ce simte omul atunci când pofta de țigară își face simțită prezența. Mai mult decât atât, este imperativ pentru majoritatea fumătorilor, ca omul care-i conduce afară din Iad să fi fost la rândul său pe acolo și să se fi eliberat, învâțând drumul, pentru a-i putea ajuta și pe alții. Experiența directă cu drogul și la rândul său, eliberarea din capcana drogului (oricare ar fi numele său) aduce o valoare inestimabilă procesului de vindecare.
De aceea, condiția numărul unu când cineva dorește să intre în programul de formare a terapeuților antifumat Allen Carr este să fi fost fumător și să se fi lăsat prin metoda Allen Carr.
Altfel, comunicarea este searbădă, lipsită de relevanță și de autenticitate. Un fumător nu poate accepta recomandări de la cineva care nu a pus gura pe țigară în viața sa și nici de la cineva care încă fumează.
De la bun început, una dintre primele întrebări care mi se adresează este cea referitoare la istoricul meu de fumătoare. Când oamenii află că am fumat 3 pachete pe zi, instantaneu știu că îi pot înțelege. Pentru că da, le înțeleg gândurile, emoțiile, îi văd nu ca pe niște fumători/oameni bolnavi, ci ca pe niște oameni normali, care nu au nevoie să fie judecați, ci ajutați și, foarte important, comunicăm de la egal la egal – simplul fapt că eu nu mai fumez nu-mi dă dreptul să-i privesc cu superioritate, pentru că odată și eu am fost exact în aceeași situație și nici mie nu-mi plăceau privirile superioare sau încărcate de milă.
Așa încât da, în chestiuni ce țin de mixul drog + emoție, este vital ca cel care conduce actul teraeputic să știe la un nivel afectiv, nu doar teoretic, ce înseamnă viața în acele coordonate pentru clienții săi.
La Allen Carr, puteți fi siguri că terapeuții sunt foști fumători, pregătiți pentru lucrul cu oamenii care încă sunt captivi în capcană. Lucrăm aplicat, discutăm strict despre fumat, nu intrăm în viețile oamenilor iar dezvăluirile țin exclusiv de dorința participanților de a-și înțelege mai bine dinamica psihică, păstrăm granițele ferme și respectăm dreptul la intimitate. Așa arată o terapie eficientă antifumat.
Diana Vasiliu, terapeut antifumat Allen Carr România
Buna ziua ! As dori sa dori sa particip la niste sedinte ,cum procedez?Multumesc !
Buna ziua! Raspundem cu intarziere din pricina unor dificultati cu procesarea comentariilor, pentru care ne cerem scuze. Asadar, contactati-ne: raspunsuri.sesiuni@gmail.com sau la nr de tel: 0732138383. Toate bune!