Internetul colcaie de articole despre fumat. Mai toate vorbesc despre ororile fumatului: despre bube, boli, mirosuri, felurite moduri de-a muri de cancer. Unele vand ponturi ca sa te lasi de fumat in 5, 7 sau 10 pasi. Altele propun combinatii de frunze, radacini si cuvinte alese, unite intr-o potiune semi-magica, ce te scapa de fumat peste noapte. N-am sa vorbesc despre utilitatea lor sau, mai bine zis, despre inutilitatea probata de fumatorii care nu reusesc sa scape de fumat sperand si crezand in astfel de retete.
Utile sau nu, macar nu fac rau.
Insa, din cand in cand, de prin ungherele Internetului rasare cate un articol care face liniste. Si, din pacate, linistea asta nu-i a buna.
Un astfel de articol astepta azi dimineata cititorii, fumatori sau nu, pe site-ul Realitatea. Nu am de gand sa contribui la traficul lor postandu-le linkul, dar ma puteti crede pe cuvant. Pagina postului de stiri a intrat in posesia unor informatii de ultima ora, apte sa anuleze ani de cercetare si dovezi incontestabile ale raului pe care nicotina si tigarile il fac. Articolul cu pricina, dezvaluie asadar, 5 (cam putine, ce-i drept) beneficii ale fumatului.
Fara a avea pretentia docta de a contesta rezultatele studiilor citate (desi, nu prea vad sursele…), indraznesc a supune atentiei cateva intrebari, printr-o frumoasa analiza pe text.
“Fumatul reduce riscul unei operaţii la genunchi. Un studiu publicat în luna arată că acest gen de operaţii sunt comune persoanelor care fac jogging si celor obeze.”
– S-a intrebat oare cineva DE CE fumatorii nu fac jogging? Daca s-ar fi intrebat, ar fi dedus ca fumatorii nu fac jogging (si nici nu prea practica vreun alt fel de sport) pentru ca nu-i duc plamanii. Nu au suflu. Simplu.
– Uneori, fumatorii ajung sa nu mai aiba genunchi. Pentru ca li se amputeaza picioarele din cauza fumatului. Deci da, presupun ca afirmatia scrisa in aldine are logica.
“Fumatul reduce riscul apariţiei bolii Parkinson. Cercetătorii de la Harvard au fost primii care au făcut o legătură între fumat şi Parkinson. Ei spun că riscul de apariţie al bolii Parkinson creşte la persoanele care se lasă de fumat.”
– Oare cine a comandat studiul? In America, cercetarea se face pe bani grei. Ma intreb ai cui.
– In tot cazul, una din cauzele care agraveaza boala este expunerea la monoxid de carbon. Manastire-ntr-un picior, ghici ce anume contine monoxid de carbon? Tigarile. Raspuns corect.
“Fumatul scade riscul de apariţie a obezităţii. Pentru că nicotina reduce pofta de mâncare, fumătorii nu sunt tentaţi să ronţăie între mese. De asemenea, fumatul le poate afecta anumitor persoane simţul gustului, astfel încât pentru ei mâncatul nu mai este o plăcere.”
– Am mai discutat despre asta, n-are rost sa reluam. Fumatorii nu rontaie intre mese pentru ca fumeaza. Si fumeaza pentru ca au un gol imens care se cere umplut mereu. In plus, nu doar “unii” fumatori au gustul afectat, ci TOTI fumatorii au gustul si mirosul afectate de fumat. Cine s-a lasat de fumat stie ca mirosul si gustul revin aproape imediat si alimentele, in sfarsit, au gust!
– O singura intrebare am legata de subiectul asta: daca fumatul slabeste/scade apetitul/previne obezitatea, de ce sunt si fumatori grasi? Plinuti? Supraponderali? Chiar obezi? La ei nu functioneaza nicotina? Sau, cum?…
“Fumatul reduce riscul de moarte după câteva atacuri de cord. În comparaţie cu nefumătorii, rata mortalităţii la fumătorii care au avut atacuri de cord este mai mică. Mai mult, fumătorii cu probleme la inimă în trecut răspund mult mai bine la terapiile de îndepărtare a reziduurilor de pe artere. Motivul pentru care fumătorii fac atacuri de cord este acela că fumul răneşte arterele, permiţând depunerea grăsimii şi plăcii ateromatoase. Astfel, una dintre teoriile care susţine că fumătorii se simt mai bine decât nefumătorii după anumite tratamente, este că fumătorii fac primul lor atac de cord cu zece ani înaintea nefumătorilor.”
– Aici e o ruptura majora de logica. Important e ca au scris gros ca fumatul reduce riscul de moarte. In concluzie, prosti mai sunt producatorii de tigari ca scriu taman contrariul pe propriile pachete!
“Fumatul măreşte eficienţa medicamentelor care ajută la împiedicare formării cheagurilor de sânge. Clopidogrel este un medicament folosit pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge la pacienţii care suferă de tromboză arterială sau alte probleme de circulaţie a sângelui şi care duc la apariţia atacurilor cerebrale sau atacurilor de cord.”
– inca o data, logica imbatabila darama orice urma de certitudine. Recapitulez, pentru cine n-a avut timp sa dea un search: fumatul creste riscul incidentei atacurilor de cord sau al atacurilor cerebrale. Cititi pachetele de tigari. Pana si producatorii lor stiu asta.
Dupa un asemenea articol, nu poti sa nu te intrebi: oare cat o fi costat? De ce nu e un P mare in dreptul lui? Si, mai cu seama, cu cat a fost platit autorul lui? Sper ca macar a incasat o suma frumusica. Altfel, sa faci o asemenea compilatie de pe net doar pentru o leafa mediocra la final de luna, e jenant.
Google intoarce peste 40 de milioane de rezultate cautand “Stupid”. Pariez ca articolul de pe site-ul Realitatea e unul dintre ele.
Rusine.
Bravo! Mi-a placut mult analiza dv!
PS: Am renuntat la fumat de 2 ori cu ajutorul cartii lui Allen Carr, este singura metoda care m-a ajutat vreodata.
Si inca ceva: este mult mai greu sa te lasi a doua oara folosind “metoda usoara”. Asa ca ii avetizez pe cei care s-au lasat cu Easy Way: sa se fereasca de acea singura tigara pe care ti-o aprinzi dupa 2 ani, 4 sau chiar 10. Este calea sigura sa redevii dependent.