Cand oamenii pleaca din sesiune, ultima instructiune, recomandare si rugaminte pe care le-o adresam este sa sune terapeutul ori de cate ori simt nevoia de sprijin. Mai exact, cand se afla in acele momente „delicate”, in care diferite stari, evenimente sau chiar produse (ex.: o cafea, o bere etc.) devin potentiali declansatori ai unei dorinte necontrolate de tigara, sa puna mana pe telefon si sa sune.
De fiecare data cand am primit astfel de telefoane, problema a fost rezolvata pe loc iar omul si-a dat seama ca de fapt pofta de tigara nici macar nu exista in realitate, ci doar amintirea unei asocieri pacatoase care, in timp, a devenit practic tatuata in mintea lui si care poate fi lesne inlaturata daca omul reuseste s-o identifice.
Motivele pentru care trebuie sunat sunt multe: fie ca persoana in cauza traieste un astfel de moment, fie ca experimenteaza niste senzatii pe care nu si le poate explica, fie pur si simplu are intrebari si vrea sa si le clarifice.
Dar ce ne facem cu oamenii care nu suna? Ei bine, si ei, la randul lor, au foarte multe motive pentru care aleg sa NU dea un telefon terapeutului, incercand sa-si rezolve singuri problema si esuand, de cele mai multe ori, intr-o prima tigara, care vine la pachet cu doua mari complicatii:
- Experienta in sine e groaznica (asemeni primei tigari, din adolescenta: gust amar, fum inecacios, miros oribil, usturime pe gat etc.) si, mai grav
- Sentimentul dezamagirii, al neimplinirii si al esecului personal coboara ca un nor negru asupra bietului om, care nu mai vede nicio scapare din cosmarul asta si care se resemneaza spunandu-si „Asta e, n-a fost sa fie!”
Sa ne oprim putin asupra motivelor pentru care oamenii nu dau telefonul salvator si sa vedem de ce nu trebuie gandit astfel:
Jena
Dintr-o sumedenie de cauze, oamenilor le e rusine sa admita ca au fumat. Simt ca s-au dezamagit pe ei insisi si, totodata, simt ca au inselat asteptarile terapeutului. FALS! Sentimentul de vinovatie nu are ce cauta in raport cu terapeutul. Nu suntem la scoala, cand primeam nota pentru temele facute iar terapeutul niciodata nu va privi clientul ca pe un invatacel care nu si-a repetat pentru teza! Dimpotriva. Terapeutul a trecut si el prin momente delicate. Si el are propriile sale asocieri tatuate in minte si el a experimentat micile pofte de sevraj. Si tot el a studiat extrem de mult problema, tocmai pentru a fi in masura sa faca recomandarile potrivite, la momentul potrivit.
Invinovatirea – lipsa de curaj
A gresi e omeneste. Iar noi nu suntem roboti. Mai mult decat atat, terapeutul nu e un preot caruia TREBUIE sa-i relatezi pacatele pentru a fi iertat. Nici poveste! Ai fumat o tigara, n-ai omorat pe nimeni. Pentru astfel de situatii exista sesiunile de back-up. Care sunt extrem de eficiente, daca vrei sa scapi de fumat pentru totdeauna. Asa incat, nu mai bine dai un telefon inainte de a fuma prima tigara? Suna. Vezi ce se intampla.
E problema mea si trebuie sa ma descurc EU cu ea
Da, e problema ta, iar terapeutul nu te poate ajuta decat pana la un punct. De acolo mai departe, tine, intr-adevar de tine sa respecti instructiunile punct cu punct. Insa, oricat de intima ar fi chestiunea fumatului si a lasatului de fumat, nu trebuie sa te descurci singur cu ea. Tocmai pentru ca tu s-ar putea sa nu fii suficient de obiectiv si, totodata, e posibil sa nu respecti toate instructiunile, desi ti se pare ca faci totul ca la carte. Cateva minute la telefon cu terapeutul te vor ajuta sa intelegi unde anume poti imbunantati lucrurile.
Morala: hai sa lasam jena, vina si tarsa pur romaneasca la o parte si sa punem mana pe telefon ca sa ne rezolvam problema – 07321 3 83 83.