Fumatul si kilogramele in plus

Multe mituri circula “in piata” vizvai de fumat. De departe, unul dintre cele mai nocive e cel conform caruia fumatul slabeste. Unii abordeaza o varianta mai nuantata si spun ca fumatul te mentine in niste parametri de greutate si nu permite cresterea brusca iar altii jura cu mana pe inima ca dupa ce s-au lasat de fumat s-au ingrasaaaaaat!

Nu pot contesta afirmatia celor din urma (decat in termeni de cauza-efect), dar nu ezit sa afirm sus si tare ca fumatul nu slabeste, asa cum nici renuntarea la fumat nu ingrasa. Si totusi… cum de atatia oameni s-au trezit cu 5-10-20 ?! de kilograme in plus dupa ce au stins acea ultima tigara?

Explicatiile sunt simple si nu au legatura cu cine stie ce ingredient magic al tigarilor. Dar, sa le luam pe rand:

Cine se ingrasa dupa ce se lasa de fumat?

Sursa: www.topnews.in

Raspuns: cei care se bazeaza exclusiv pe propria vointa, strang din dinti si numara orele care au trecut de la ultima tigara, cei care au fantezii in care-si imagineaza ca trag un fum (numai unul…) si, numitor comun, cei care simt ca au facut un sacrificiu enorm, care trebuie compensat. Acesti oameni vor tinde sa inlocuiasca fumatul cu orice altceva. Mancarea in exces si  rontaielile (bombonele, napolitane, covrigei, sticksuri, chipsuri, seminte etc.) sunt percepute ca fiind o carja pe care fostul fumator se sprijina cu toata increderea. Fara sa se intrebe nici macar o clipa – oare am nevoie de toate astea? Pentru ca, daca s-ar intreba, raspunsul ar veni simplu: nu.

Si totusi? De ce se reped la frigider / chiosc cei care se lasa prin metoda vointei ? Pentru ca, in absenta rationamentelor logice, acei fumatori simt ca lasa in urma un prieten drag. La care trebuie sa renunte, desi nici macar nu-si doresc acest lucru. In plus, optica pe care fumatorii o au vizavi de tigari ii impiedica sa vada adevarul despre fumat.

De ce oamenii nu se ingrasa cu metoda Allen Carr ?

Pentru ca metoda Allen Carr reuseste acolo unde disciplina si vointa n-au nicio sansa. Intelegand mecanismele fumatului si felul in care a fost construita aceasta capcana monstruoasa, fumatorii sunt fericiti sa scape de fumat si vad tigarile asa cum sunt ele in realitate. Nu se mai despart de un prieten, ci lasa in urma un dusman.  In plus, lasatul de fumat vine cu multe surprize placute, printre care se afla si .. recapatarea suflului si a energiei. Pe care, daca le mobilizam, ne putem apuca de sport, putem in sfarsit sa practicam hobby-ul pe care l-am abadonat multi ani in urma si asa mai departe.

Fumatul e o boala. Iar cand iesim dintr-o gripa urata, care ne-a tinut la pat si ne-a slabit organismul, alergam oare incercand sa gasim o noua boala care sa ne tina la pat? Nicidecum! Ne bucuram ca in sfarsit iesim in lume si ne simtim bine din nou.

Daca fumatul ar slabi, ar insemna ca toti fumatorii sa fie … slabi. Sau macar atletici. Dar uitati-va in jur. De ce oare multi fumatori sunt supraponderali? De ce oare, dupa ce s-a ingrasat lasandu-se de fumat, nici un fumator nu a slabit brusc in momentul in care s-a reapucat de fumat?

In fine, daca fumatul intr-adevar slabeste, de ce NICI O companie de tutun nu scrie lucrul asta pe pachet, cu litere de-o schioapa? De ce nu se foloseste atributul asta in campaniile lor de comunicare, racnit din toti bojocii? Raspunsul este evident: pentru ca este o minciuna. Care planeaza de generatii in mintea oamenilor pe care nimeni n-o pune la indoiala.

Lasatul de fumat nu ingrasa. Insa mancarea de proasta calitate, in exces, da.

Posted in : Mituri despre fumat
Related Posts

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

+ 4 = 12

loading