Cu o lege nu se face primavara

Inca o data, fumatorii sunt pusi la zid si obligati sa-si nascoceasca solutii, in loc sa fie ajutati constructiv sa renunte la fumat. Ne referim, desigur, la cel mai recent proiect de lege, care interzice cu desavarsire fumatul in spatiile publice.

Vestea in sine este excelenta pentru nefumatori: dupa zeci de ani, o noua lege ar putea sa le garanteze ca dreptul pe care-l au, a priori, de a respira un aer curat, va fi in sfarsit protejat. Un drept care le-a fost incalcat de nenumarate ori pana acum si pe care, in egala masura, multi nefumatori au ales ei insisi sa si-l sacrifice, pentru a nu-i instraina pe fumatorii din jurul lor. Sa fim cinstiti, de cate ori un grup de nefumatori a ales sa stea la «Fumatori» doar pentru ca un membru drag al grupului nu concepea sa-si petreaca o seara sau sa bea un pahar de vin fara tigara alaturi ? Acum, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe si, daca aceasta initiativa legislativa devine lege, ea va repara o mare nedreptate.

Si totusi, pe fumatori cui ii lasam?

Inasprirea masurilor anti-fumat sunt menite sa-i protejeze pe nefumatori si e normal sa fie asa, dar oare Statul n-ar trebui sa aiba grija de TOTI cetatenii sai, fie ei nefumatori sau fumatori? N-ar trebui oare ca toate aceste legi sa fie insotite si de politici publice si de programe nationale eficiente, care sa-i ajute pe fumatori sa renunte la fumat si sa se bucure de statutul de nefumatori pentru tot restul vietii ? E ca si cum ai interzice parcatul masinilor fara sa construiesti locuri de parcare! (suna cunoscut?)

E important sa nu-i uitam pe fumatori. Sa nu uitam ca cei mai multi fumatori devin mai indarjiti si mai determinati sa continue sa fumeze pe masura ce legile se inaspresc. Sa nu uitam ca, pana mai ieri, fumatul era incurajat de societate. In fine, sa nu uitam ca totusi, din punct de vedere legal, fumatul este in continuare permis, desi, culmea!, fumatorii sunt tratati ca niste infractori de prima clasa.

Nefumatorii au dreptul sa respire aer curat si sa nu-si compromita sanatatea de dragul companiei. Dar si fumatorii au dreptul de a-si recastiga vietile pe care le-au abandonat in momentul in care si-au aprins prima tigara. Iar din pacate, metoda interdictiei n-a dat nicaieri si niciodata roade.

 

 

Posted in : Norme, legi etc.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

57 + = 60

loading